[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” alignment=”center” img_link_large=”” rounded_image=”” img_size=”medium” image=”103″ style=”vc_box_rounded”][vc_column_text]

Milaim Kelmendi

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kryetar i Federatës Skitare të Kosovës

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” style=”vc_box_rounded” img_link_large=”” rounded_image=”” image=”112″][vc_column_text]

Bujar Turjaka

Nën-kryetar i Federatës Skitare të Kosovës

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” style=”vc_box_rounded” img_link_large=”” rounded_image=”” image=”102″][vc_column_text]

Shyqyri Mema

Nën-kryetar i Federatës Skitare të Kosovës

 

 

FEDERATA SKITARE E KOSOVËS

KOSOVO SKI FEDERATION

  HISTORIKU I SHKURTËR I SPORTIT TË SKIJIMIT NË KOSOVË 

-Pikërisht viti 1928 shënon fillimin e këtij sporti në kur Prof. Bardhyl Zajmi dhe Prof. Hajrullah Gruda sollën skitë e para në Kosovo.

-Garat e para u mbajtën qysh në vitin 1932 në Zatër të Pejës.

-Në vitin 1949 në Boge të Rugovës janë fillet e para të zhvillimit të skijimit në Kosovë.

-Më 24.XII.1950 e deri në mars të vitit 1951 u mbajtën Seminaret e para për instruktor të

skitarisë në Boge të Rugovës.

-Po ashtu në vitin 1951 filluan garat e para të organizuara në nivelin e Kosovës në Boge

të Rugovës.

-Federata Skitare e Kosovës i përfshin 25 klube skitare dhe 5 klube aktive skitare të skive në

borë dhe mbi bar,116 mësues dhe instruktorë të skijimit alpin,45 tajner të kualifikuar,

85 referë të rangut shtetëror dhe ndër ta edhe referë ndërkombëtar.

-Numri i skiatorëve aktiv që marrin pjesë në gara të ndryshme të Kosovës dhe në arenën

ndërkombëtare numërohen rreth 500 anëtarë.

-Ndërsa të antarësuar dhe vijues të skijimit nëpër shkolla të skijimit fillestarë e

përparimtarë e garuesë , si dhe pjesëmarrës në mënyrën rekreative përfshihen deri në

10.000 anëtarë.

-Federata Skitare e Kosovës që nga viti 1991 është pavarsuar dhe i ka zhvilluar aktivitetet

e veta vendore dhe ka marrë pjesë në arenën ndërkombëtare : Në Francë,Itali,Austri,Çeki,Sllovaki,Hungari,Turqi,Slloveni etj.duke i sjellur Kosovës 25 medalje.

-Me pjesëmarrjen e delegatëve të FSK-së Hajrush Demaj Kryetar i FSK-së dhe Muhamet Dreshaj anëtar i Bordit të FSK-së,në Kongresin e FIS-it në Portugali në vitin 2006 është bërë zyrtarizimi i pjesëmarrjes së reprezentacionit të Kosovës në të gjitha garat ndërkombëtare të organizuara nga FIS-i.

-Reprezentacioni i Kosovës i ka të licencuar dhe me Kod të FIS-it 30 garues femra e meshkuj .

-Ndërsa në Kongresin e FIS-it në vitin 2008 në Afrikën e Jugut është fuqizuar edhe më shumë pjesëmarrja e reprezentacionit të Kosovës në garat ndërkombëtare të FIS-it.

-Federata Skitare e Kosovës më 7.11.2011 është pranuar në FIS (Federata Botërore e skijimit) me të drejta të plota për pjesëmarrje në të gjitha garat ndërkombëtare të

FEDERATA SKITARE E KOSOVËS ORGANIZON :

-Kampionatet e Kosovës dhe gara ndërkombëtare të skive në borë dhe mbi bar

në disiplinat alpike (sllallom,sll.madh,SG dhe lëshim,sllallom paralel dhe

kombinim alpik).

-Do të organizon edhe gara në disiplina nordike (vrapime me ski).

-Organizon shkollat e skijimit për të rinj dhe studentë.

-Seminare për mësuesë,trajner dhe referë të skijimit.

2.

-Organizon stërvitjet e reprezentacionit të Kosovës të kategorive të ndryshme.

-Jep ndihma profesionale klubeve skitare të Kosovës.

-Kujdeset për shëndetin e sportistëve në tërë territorin e Kosovës.

-Zhvillon masovizimin e këtij sporti në të gjitha komunat e Kosovës.

-Organizon edhe gara të ndryshme rekreative për qytetarët e Kosovës.

-Kujdes të posaqëm i kushton përfshirjes së femrës në këtë sport.

-Bashkëpunon me arsimtarët e kulturës fizike në Fakultete dhe shkolla të mesme dhe

fillore.

-Është i lidhur ngusht me Ministrin e Sportit dhe Departamentin e Sportit të Kosovës dhe

ka bashkëpunim të ngjeshur me to.

-Harton programet e zhvillimit të skijimit në Kosovë

-Bashkëpunon me të gjitha Qendrat Skitare të Kosovës dhe jep ndihma

profesionale rrethë shtigjeve skitare të Kosovës.

-Ka bshkëpunim me Federatat Skitare të Botës.

-Hulumton dhe bënë projekte të shtigjeve Skitare në Qendrat të ndryshme

të Kosovës.

SHTIGJET SKITARE NË KOSOVË

1.BJESHKËT E NEMUNA (ALPET SHQIPTARE)

-Rajoni i Rugovës ka shtigje cilësore për skijim.Këtu u organizuan edhe garat e para të Kosovës që janë me rëndësi të madhe për këtë sport.

-Qendrat më të njohura në Bjeshkët e nemuna janë :

Boget,Hajla,Rusolia,Shtedimi,Bjeshkët e Strellcit,Korivniku,Bjeshkët e Lumbardhit,Rrasa e Zogut,Gjeravica,Bjeshkët e Belegut(Maja e Ropes),Neqinati etj.që përfshijnë lartësinë mbidetare deri në 2656 metra.

-Qendra Skitare në Boge

Këtu lindi skitaria e Kosovës,tani në këtë Qendër është i montuar një skilift me gjatësi deri në 1000 metra dhe ka objekte të ngritura për vendosjen dhe organizimin e garave të ndryshme të Kosovës dhe ndërkombëtare.

2.BJESHKËT E SHARRIT

-Në bjeshkët e Sharrit,egzistojnë këto rajone të skijimit :

Brezovica,Livadhet Mbretërore,Skarpa,Radesha,Restelica,Lybeteni,Piribegu,Maja e zezë, Brodi etj,që përfshijnë lartësinë mbidetare deri në 2522 metra.

Qendra skitare në Brezovicë

Është qendra kryesore e skijimit në Kosovë dhe ka 10 shtigje skitare me 10 ski lifte dhe teleferiqe,me Hotele të kategorive të larta për vendosjen e një numri të madhë pjesëmarrësish për gara të ndryshme të Kosovës dhe ndërkombëtare.

3.Qendra Skitare “Arxhena” Brod-Dragash

-Është Qendër e re skitare në Kosovë e cila është e begatshme me shtigje të skijimit për zhvillimin e turizmit malor dhe organizimin e garave të ndryshme të Kosovës dhe atyre ndërkombëtare.

4.BJESHKËT E SHALËS SË BAJGORËS

-Edhe Bjeshkët e Shalës së Bajgorës janë mjaftë të pasura me shtigje ideale për skijim në borë dhe mbi bar.

Qendra Skitare “Shala e Bajgorës” Bajgorë

-Në këtë trevë të Bajgorës janë ngritur dy skilifta me gjatësi 200 dhe 500 metra si dhe

Moteli “Dodona” me kushte ideale për pritjen e skiatorëve dhe dashamirëve të sportit të skive.

Sipas ekspertëve ndërkombëtarë J.Iten dhe M.Rey,analizuan dhe vërtetuan se nga 25 masive malore të ish Jugosllavisë  shuma e denivilacionit  të shtigjeve të skijimit arrin 365.462 metra,prej të cilave 105.950 metra ose 28,98% gjinden në Bjeshkët e Nemura,dhe 103.770 metra ose 28,38% gjinden në Bjeshkët e Sharrit,ndërsa 155.922 metra ose 42,64% gjinden në të gjitha masivet tjera malore të ish Jugosllavisë.

Prandaj,Bjeshkët e Nemuna dhe të Sharrit,kanë shtigje cilësore për skijim,të garave ndërkombëtare që gjatësija e këtyre shtigjeve mund të arrijë deri në 6000 metra.

DISA TË DHËNA TË FEDERATËS SKITARE TË KOSOVËS PËR ORGANIZIMET E

GARAVE TË NDRYSHME TË KOSOVËS DHE NDËRKOMBËTARE

-Që nga vti 1951 Federata Skitare e Kosovës ka organizuar :

Kampionatet e Kosovës 1951-2014

Kampionatet e ish Jugosllavisë  1963,1964,1985

Garat Ndërkombëtare  1971,1974,2005

Interski Kupa  Ndërkombëtare  1975 deri 1986

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]